Op doorreis
Door: Plonie en Martijn
Blijf op de hoogte en volg Plonie
06 Januari 2009 | Nicaragua, León
Bedankt voor al jullie leuke reacties. Met ons gaat alles goed. Met Martijn ook, hij heeft helemaal geen last meer van zijn wond.
We zitten inmiddels in Nicaragua, om precies te zijn in het plaatsje Leon.
Na een nieuwjaarsduik op 1 jan. zijn we vertrokken naar het zuiden van Belize, om vervolgens op 2 jan de boot te nemen naar Honduras. Toen we de voldende dag bij de haven stonden om te vertrekken, bleek de boot niet te gaan!
Dus toen zijn we eerst naar Punta Gorda een ander plaatsje in het zuiden van Belize gereisd. Vervolgens hebben we de boot genomen naar Guatemala. Vanaf daar een taxi naar de grens met Honduras. Vanaf de grens met een bus, toen nog een bus en toen was het inmiddels 18.00 uur en donker. We zaten toen nog 4 uur reizen van Tegucigalpa, onze geplande eindbestemming,vandaan.
Dus besloten we om in San Pedro Sula, een zeer moderne stad in Honduras te blijven overnachten.
De volgende dag(zaterdag) hebben we weer een bus genomen naar Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras. Daar werden we opgehaald door de Silvana en David, de zus en zwager van gaby (mijn oud huisgenoot). We hebben twee nachten bij de moeder van Gaby geslapen.
De eerste dag hebben Silvana en David ons de stad laten zien. Tegucigalpa ligt heel hoog en is gebouwd op vele heuvels. Zondag zijn we met de andere zus, Karina, en haar moeder naar het nationaal museum geweest. Daar kregen we een persoonlijke rondleiding in het engels over de geschiedenis van Honduras. De service was zo goed en omdat we bijna de enige gasten waren in heel het museum, voelde het net alsof we de koning en koningin waren die door het museum werden rondgeleid.
´s Middags zijn we met Karina, Daniel (haar vriend) en zijn dochters naar Valle de Angeles, een klein toeristisch plaatsje vlakbij Tegucigalpa, gereden. Het was daar druk, vooral met Hondurese toeristen.
Daar hebben we Popusas, een dubbele tortilla met kaas ertussen, gegeten. Typisch Hondurees.
Honduras is veel meer ontwikkeld dan Belize, Guatemala en Nicaragua. De hoofdstad ligt vrij hoog, waardoor het overdag niet warmer was dan 20 graden, echt koud hahaha.
Gisteren zijn we weer via een omweg (de directe bus bleek vol te zitten) gereisd naar Nicaragua. We zijn met een chickenbus en vervolgens een minivan naar de grens gegaan. Daar aangekomen werden we overspoeld door wel 20 mannen die ons de grens over wilde fietsen met zo´n fietstaxi en die ons geld wilde wisselen. Nog voordat de minivan stopte, hingen er 3 mannen aan de deur. Ze maakte ruzie wie van hen het eerste was. Zodra de deur open ging hielden ze allemaal pakken geld voor onze neus. Nog voordat we het in de gaten hadden lagen onze rugzakken in een fietstaxi,klaar om ons de grens over te fietsen. Op zo´n moment weet je even niet wat je overkomt.
Uiteindelijk zijn we de grens over gegaan en daar hebben we 45 min gewacht en toen zijn we weer met een chickenbus naar Leon gereisd.
Nicaragua is een stuk armer dan Honduras en de wegen zijn heel slecht. Dus uiteindelijk kwamen we gisteren om 18.00 uur aan in Leon.
Het is altijd mogelijk om een doel te bereiken via een omweg, dat is iets wat we nu hebben geleerd!
In de bus zat een Nicarees die ons naar het hotel heeft gebracht, hij liep voor ons uit om ons de weg te wijzen. Het is opvallend hoeveel aardige en behulpzame mensen er op de wereld zijn, wel fijn voor twee niet Spaans sprekende backpackers!!!
Ondanks de armoede zijn de mensen in Leon heel rustig en voelen we ons veilig op straat. Er zijn weinig toeristen dus we vallen wel op.
Vandaag hebben we een rustdag en morgen gaan we weer verder, naar Matagalpa, in het noorden van Nicargaua.
Adios!
Plonie en Martijn
07 Januari 2009 - 07:47
Lea:
Hoi HTM en Ploon,
Het is nog steeds erg leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken!
De foto's zijn jaloersmakend. Ik wil ook wel onder de palmbomen de zon op zien komen!
Ik ben nu bezig met de laatste week van m'n stage. Na vrijdag heb ik lekker 3 weken vrij en volgende week vrijdag ga ik op wintersport!
Liefs -
07 Januari 2009 - 09:03
Inge:
Wat een mooie foto's zeg! Wat goed dat jullie het zo leuk hebben, wel veel reizen zeg.
Is Martijn wel een beetje aan het hardlopen daar? Misschien komt er wel een Elfstedentocht.
liefs -
07 Januari 2009 - 12:49
Dick En Anneke:
Hoi Plonie en Martijn.
Vorige week spraken we Josja en ze vertelde over de operatie van Martijn.
We merken dat jullie nu gelukkig weer heerlijk genieten!!! Wij ook hoor. De ijsbaan is open en het is gezellig druk.
Na jullie prachtige reis gaan we weer eens even bijpraten hoor.
Liefs en groeten van Dick en Anneke -
08 Januari 2009 - 08:35
Jan Smink:
Hai Plonie en Martijn,
wat een onderneming en belevenis voor jullie lijkt me. En in zo'n totaal andere sfeer dan waarin wij momenteel leven met een sinds jaaaren weer echte winter.
Er wordt hier al volop gespeculeerd over de Elfstedentocht.
Josja gaat vandaag met Marga en Maurits sr een toertocht schaatsen. Waar weet ik niet. En vandaag wordt het NK marathon op natuurijs verreden op de Oostvaardersplassen.
Maar genieten jullie maar van het warme weer en de vele nieuwe indrukken in Zuid Amerika.
Ik ben benieuwd naar jullie volgend bericht.
Lieve groeten
Pa
08 Januari 2009 - 21:36
Hilde:
Hi,
Wat leuk om over jullie avonturen te lezen, en dat jullie het zo naar jullie zin hebben!
Hier zoals jullie vast al gehoord hebben koud! Uitglijdsessies, bevroren fietssloten en ijstenen horen er nu dagelijks bij :)
Lowi baalt ontzettend dat hij nu net met dit schaatsweer in Spanje zit, maar verder gaat ook alles goed met hem.
Geniet nog even van jullie laatste weekje!
Groetjes Hilde -
11 Januari 2009 - 15:54
Bernadette:
He lieve vakantiegangers!
Nog steeds alles goed met jullie? Nog een weekje, dan zit het er weer op voor jullie...jammer of ook weer lekker om naar huis te gaan??
Ik vind het iig gezellig als jullie er weer zijn! (kunnen we weer lekker kletsen, haha!)
X B